Partnering for Safety is een benadering van het beoordelings- en planningsproces in de kinderbescherming waarbij samenwerking, veiligheid en het gezin centraal staan. Ze werd ontwikkeld door Sonja Parker.

Binnen de 'Partnering for Safety'-benadering (PFS) worden een aantal werkvormen, methodes en technieken geïntegreerd, waaronder de Signs of Safety benadering, de oplossingsgerichte korte therapie, de narratieve therapie, op eigen kracht gebaseerde werkvormen (Strengths-Based practice), familiegerichte praktijk, de oplossingsgerichte benadering, de 'Drie huizen'-methode voor informatieverzameling, en de stabilisatiemethode 'Slapende Honden? Wakker maken!', Collaborative Helping, oplossingsgericht werken, motiverende gespreksvoering (Motivational Interviewing), groepsbesluitvorming in gezinnen (Family Group Decision-Making), waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry) en de meest recente inzichten uit de implementatiewetenschappen.

Phil Decter en Sonja Parker

De naam 'Partnering for Safety' werd door mezelf en mijn goede vriend en collega Philip Decter, van het Children’s Research Center in de VS, bedacht als omschrijving van deze geïntegreerde benadering die door een aantal ervaren en innoverende professionals uit de kinderbescherming en jeugdhulpverlening wereldwijd wordt ontwikkeld.
Voor meer informatie over de 'Partnering for Safety'-praktijkgemeenschap, zie https://www.partneringforsafety.com.

Partnering for Safety integreert eveneens het gebruik van gestructureerde besluitvormingstechnieken (Structured Decision Making®-tools), ontwikkeld door het Children's Research Center. Dankzij deze gestructureerde besluitvormingstechnieken (of  Structured Decision Making®-tools) beschikken hulpverleners of contextbegeleiders over technieken, ontwikkeld op basis van geavanceerd onderzoek en bijeengevoegde gegevens m.b.t. kinderbescherming, om hun ideeën en intuïtie bij cruciale besluitvormingspunten ‘af te toetsen’ en zo te verzekeren dat deze vaak erg belangrijke en ingrijpende beslissingen consistent en congruent zijn met onderzoeksresultaten, beste praktijken en het organisatiebeleid.

PFS werd ontwikkeld om alle belangrijke betrokken partijen in het leven van een kind - de ouders, de uitgebreide familie, de hulpverlener (of contextbegeleider), coördinatoren en managers, advocaten, rechters of andere gerechtsfunctionarissen - en het kind zelf, te helpen bij het behouden van een duidelijke focus op de beoordeling en het vergroten van de veiligheid van het kind gedurende het hele begeleidingsproces. Het PFS-model wordt georganiseerd binnen een omvattend beoordelings- en planningskader dat in samenwerking met kinderen, gezinnen en hun uitgebreide netwerk(en) wordt ontwikkeld. Dit samenwerkingsgericht beoordelingsproces biedt een focus voor het gezin, hulpverleners (of contextbegeleiders) en het netwerk om samen te werken aan de ontwikkeling en implementatie van gedetailleerde veiligheidsplannen waarin wordt beschreven welke veranderingen gezinnen en hun netwerken zullen moeten doorvoeren om blijvende veiligheid voor de kinderen te verzekeren.

Partnering for Safety integreert tevens een benadering voor een permanent leer- en ontwikkelingsproces waarin wordt gefocust op de laatste nieuwe ontwikkelingen in de implementatiewetenschappen, met een duidelijke nadruk op het belang van handelend leren, reflecterende werkvormen, waarderend onderzoek en kwalitatieve supervisie met het oog op de ontwikkeling van vaardigheden en het identificeren en verdiepen van goede praktijken.

Beoordelings- en planningsformulier  ‘Samenwerken aan veiligheid’

Dit gezamenlijk beoordelings- en planningsformulier wordt gebruikt om het standpunt van alle belangrijke betrokken partijen uit het leven van het kind, met inbegrip van het kind zelf, de ouders, de uitgebreide familie, de hulpverlener (of contextbegeleiders), familieleden en belangrijke anderen te onderzoeken en te documenteren. Het kader wordt bij ieder individueel of groepsgesprek gebruikt en de standpunten worden uiteindelijk in één formulier vastgelegd. Het is belangrijk dat hieronder benoemd wordt wiens mening wordt vastgelegd.

PFS framework

Gebaseerd op "Signs of Safety " (Turnell & Edwards, 1999 & Turnell & Parker, 2009) en Massachusetts Safety mapping framework (Chin, Decter, Madsenen Vogel, 2010) door, Sonja Parker en Phil Decter.
 

Met dank aan Sonja Parker, met haar welwillende toestemming vertaald en overgenomen van haar website https://www.partneringforsafety.com